IPB

Сарадња Института за физику са Француском

14. фебруара 2024.

Институт за физику у Београду у уторак, 13. фебруара 2024. године, посетили су истраживачи из Републике Француске како би разговарали о конкретним акцијама и плановима за остваривање појачане сарадње. Могућности сарадње су отворене након посете амбасадора Француске Пјера Кошара у новембру 2023. године, као и низа договора са француским аташеом за науку Франсоом-Гзавијем Ковандијем.

Институт су посетили др Лоран Ларже, бивши директор француског института FEMTO-ST и диркетор центра FEMTO инжењеринг, и др Ерве Мајот, директор француског EIPHI факултета за мастер и докторске студије у области физике и инжењерства. Састанку је путем Zoom платформе присуствовао и др Жулијен Монтијо, руководилац мастер програма CompuPhys на француском институту Утинам.

Госте из Француске дочекали су др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, др Саша Лазовић, заменик директора за иновације и комерцијализацију, као и Љубица Илић-Војновић, шеф кабинета.

Током састанка, било је речи о сарадњи више узајамно повезаних фрнацуских инстутута са Институтом за физику, а разматране су могућности сарадње у истраживањима, образовању и иновацијама. Разговор се фокусирао на четири шире области у којима ће се сарадња одвијати: веза између физике и биологије, нови материјали и нанотехнологије, рачунарство и вештачка интелигенција, иновациони и технолошки трансфер. Посебно је истакнуто и како је у Институту недавно покренут иновациони инкубатор.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ