IPB

Велико интересовање за предавање о иновацијама

27. марта 2024.

Предавање „Од идеје до прототипа“ организовано у оквиру Иновационог инкубатора Института за физику у Београду у уторак, 26. марта 2024. године, изазвало је велико интересовање младих истраживача, а посебно студената Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, као и студената неколико факултета Универзитета у Београду.

Циљ овог скупа био је да се истраживачким тимовима који су нови у предузетништву, као и младим истраживачима и студентима заинтересованим за иновације, пруже релевантне информације о кључним корацима за развој идеје до прототипа.

Поздрављајући бројну публику и госте Института, др Саша Лазовић, заменик директора за иновације и комерцијализацију, навео је како пројекат инкубатора омогућава да се Институт повеже са широм заједницом. Према његовим речима, током 2023. године иновације и комерцијализација дали су мерљив допринос финансирању Института – око 10 одсто буџета.

Говорећи о овим делатностима, др Лазовић је навео како Институт има две спин-оф компаније од значаја за одбрану Србије, као и да је основао више акредитованих лабораторија које сарађују са привредом. Институт је такође основао Иновациони центар који је окупио важне стручњаке и успешно функционише. Наводећи елементе који су допринели расту иновационе делатности и комерцијализације, Лазовић је додао да је Институт за физику у Београду веома успешан у освајању иновационих пројеката Фонда за иновациону делатност. Подсећајући и како је Институт основао Иновациони инкубатор који је привукао нове људе и компетенције, он је истакао значај подршке коју у овој области пружа Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Предавање „Од идеје до прототипа“ одржао је др Милош Милошевић, научни и пословни саветник у Иновационом центру Машинског факултета у Београду. Др Милошевић води Центар за брзи развој прототипова и такође је и сам учествовао у развоју седам патената, међу којима је и један међународни.

Др Милошевић је током овог скупа говорио о својим искуствима од рађања идеје преко заштите интелектуалне својине до производње нулте серије, фокусирајући се на изазове који се јављају на том путу.

У живој дискусији, учесницима су приближена искуства у томе како идентификовати, валидирати и планирати развој иновативних идеја. Такође су представљене стратегије за формирање ефикасног тима са посебним фокусом на заштиту интелектуалне својине, укључујући стратегије за добијање међународног патента.


Иновациони инкубатор Института за физику у Београду реализује се средствима из Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Пројекат којим руководи Драгана Перовић развија механизме подршке да иновације из научних лабораторија успешно генеришу нове технике, производе и процесе.