Наука

Према броју истраживача, Институт представља око један одсто истраживачког сектора у Србији, али производи 10 одсто научног резултата у земљи. Проценат је још већи када се фокусирамо на публикације са великим импактом.

Институт за физику је први институт од националног значаја за Републику Србију и његова највећа институција у области физичких наука. Институт је домаћин 4 центра изврсности који су признати на националном, као и на нивоу Европске уније. То су веће истраживачке јединице које представљају већину приоритетних области истраживања које се спроводе на Институту и које су опремљене конкурентном истраживачком инфраструктуром.

Институт тренутно запошљава 200 истраживача (125 виших истраживача, 75 студената докторских студија). Истраживања се спроводе у 22 лабораторије и 4 центра изврсности. Отприлике 75 одсто истраживача ради у ова 4 центра изврсности.

Иначе, према броју истраживача, Институт представља око један одсто истраживачког сектора у Србији, али производи 10 одсто научног резултата у земљи. Проценат је још већи када се фокусирамо на публикације са великим импактом.

Уз лабораторије и центре изврсности, додатне јединице и одељења Института су Иновациони центар, Канцеларија за индустријску везу ЦЕРН-а у Србији (ИЛО), радионице, спин-оф компаније, Одељење за комуникације, Центар за анализу и развој и Верокио образовни центар.

Институт за физику предводи српско учешће у међународним пројектима и сарадњи. У овом тренутку, Институт је институција за координацију за два ЕРЦ гранта, један Твининг пројекат и један пројекат Марија Склодовска-Кири акције, а такође је и партнер у низу других активних међународних пројеката, укључујући шест у оквиру Хоризон Европа.

Институт је уједно и најуспешнија институција у свим националним конкурсним позивима које су Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност спровели до данас.

Институт има стратешко партнерство са водећим истраживачким центрима као што су ЦЕРН, италијански ИНФН и немачки ДЕСИ.