ПРОЈЕКТИ: Завршена прва Медијска лабораторија

Првих 25 полазника Медијске лабораторије (Media Lab) у организацији Института за физику у Београду и иницијативе “Наука кроз приче” успешно су завршили школу научног новинарства.

Увиђајући да је један од кључних проблема комуникације науке мањак научних новинара, као и да на универзитетима у Србији још увек не постоји академски курс у овој области, на Институту је покренута, за полазнике бесплатна школа коју је финансијски подржао Центар за промоцију науке, у оквиру Јавног позива за промоцију и популаризацију науке.

Током 10 недеља колико је обука трајала, полазници су имали прилике да чују бројна предавања новинара, уредника, ПР-ова и научника и да прођу кроз практичан рад на писању више текстова. Упознали су основе научног новинарства, а имали су приликu i да се непосредно упознају са радом научника у лабораторијама, али и новинара из редакција како штампаних, тако и електронских медија.

Гости-предавачи прве Медијске лабораторије били су Арно Марселије, шеф комуникација ЦЕРН-а, Игор Рил, уредник часописа National Geographic и Јелена Милутиновић, ТВ репортерка (Al Jazeera Balkans). Полазници су посетили и редакцију једног од највећих интернет портала у Србији, Мондо. Осим тога, полазници су имали прилику да разговарају са више научника, међу којима је био и директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић који се полазницима обратио на завршном предавању. Један од састанака Медијске лабораторије одржан је на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ где је полазницима представљен један занимљив пројекат Лабораторије за еволуциону биологију.

Медијска лабораторија је намењена студентима и запосленима у медијима, науци, али и другим областима, који желе да усаврше своје вештине писања и комуникације тема инспирисаних научним сазнањима. Међу полазницима прве Медисјке лабораторије били су новинари, блогери, студенти, научници, као и они који су запослени у областима рада који немају везе са науком, али су желели да освоје нова знања.

Координатори Медијске лабораторије су научни новинари Одељења за комуникације Института за физику у Београду, Слободан Бубњевић и Марија Ђурић који заједно уређују научнопопуларни портал „Наука кроз приче“. Учествовали су у великом броју научнопопуларних подухвата, организовали трибине, изложбе и друге догађаје и писали о науци за велики број домаћих медија.

 

Фотографије: Бојан Џодан и М. Ђурић