ТАКМИЧЕЊА: Изабрани млади физичари који ће представљати Србију

Турнир младих физичара, тимско такмичење у решавању и презентовању решења истразивачких проблема који се у Србији организује по трећи пут, одржан је у понедељак, 8. априла 2019. на Институту за физику у Београду.
Циљ овог финалног такмичења, током кога су такмичари користили енглески језик, био је избор тима који ће представљати Србију на Интернационалном турниру младих физичара (IYPT) у јулу у Варшави.

Резултати турнира су:

ПОБЕДНИЧKИ ТИМ:
Александра Петковић, гимназија “Светозар Марковић”, Ниш
Душан Игић, гимназија “Светозар Марковић”, Ниш
Милош Петрашиновић, гимназија “Вук Kараџић”, Трстеник

ДРУГОПЛАСИРАНИ ТИМ:
Страхиња Николић, Математичка гимназија, Београд
Огњен Стефановић, Математичка гимназија, Београд
Сања Милосављевић, 6. београдска гимназија

ТРЕЋЕПЛАСИРАНИ ТИМ:
Гаја Бракус, гимназија “Јован Јовановић Змај”, Нови Сад
Војин Ивковић, гимназија “Светозар Марковић”, Ниш
Лука Лазаревић, гимназија “Светозар Марковић”, Ниш

Више информација о Турниру младих физичара

Три трочлана тима такмичила су се у форми једног физичарског тробоја. Физичарски тробој је сличан дебати у којој тимови презентују и дискутују један физички феномен. Након завршеног тробоја, победнички тим је обезбио место у репрезентацији, док се преостала два члана бирају међу најуспешнијим појединцима осталих тимова.

Задаци који су презентовани у физичарском тробоју су били су:

  • Научно-фантастични звук
    Оптика соја соса
    Моаре бројач нити

Турнир младих физичара је ново такмичење из физике које се од школске 2016/2017. године одржава у Србији. Такмичење је сличног формата као међународно такмичење International Young Physicists’ Tournament (IYPT). Најуспешнији такмичари Турнира младих физичара чине репрезентацију Србије која ће представљати нашу државу на овом престижном међународном такмичењу које се ове године одржава у Варшави.

Неки од циљева и вредности које негује овај турнир су креативни, истраживачки и експериментални задаци, научно-истраживачки приступ решавању проблема, тимски рад уз помоћ младих истраживача, развој вештина преиспитивања, аргументовања и дискутовања резултата, као и путовања и упознавања са вршњацима, као и са најуспешнијим физичарима данашњице, па чак и нобеловцима.

Честитамо победницима и свим учесницима Турнира!