АКТУЕЛНО: Пријем Републике Србије у ЦЕРН

Савет Европске лабораторије за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) на 191. седници једногласно је усвојио резолуцију о пријему Србије као 23. чланице ове највеће научне организације у Европи. Пуноправно чланство Србије ће постати ефективно после усвојене интерне процедуре у Србији и после завршеног регистрационог процеса у UNESCO, међународне организације која спроводи ратификацију земаља чланица.

„Моје лично мишљење је да је ово један од важнијих догађаја за нашу државу у новијој историји“, каже проф. др Петар Аџић, представник Србије у Савету ЦЕРН-а и председник државне Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом.

„Србија је наследница некадашње Југославије која је прво 1953. године, заједно са 11 западноевропских држава потписала конвенцију о оснивању, а 29. септембра 1954. године и званично постала једна од држава оснивача ЦЕРН-а. Србија је затим 1962. напустила организацију добивши тада посматрачки статус. Имајући то у виду, може да се каже како се на известан начин наша држава враћа у породицу ЦЕРН-а после више од 55 година“, каже Аџић, напомињући да је процес пријема трајао 10 година.

Србија је сарадњу са ЦЕРН-ом формално обновила и пре тога, 2001. године, када је потписала Уговор о сарадњи захваљујући чему су српски физичари почели да раде на експериментима АТЛАС и ЦМС, и учествују у потрази за Хигсовим бозоном.

Наредних година, истраживачи из Србије повећавају свој ангажман у ЦЕРН-у, а Србија се укључује и у читав низ других експеримената. Током 2012. године Србија је постала придружена чланица ЦЕРН-а. Током 2018. године Србију је посетила висока делегација ЦЕРН-а која је потом дала позитивно мишљење Савету ЦЕРН-а о Србији. Савет је о чланству одлучивао на затвореној седници.

„Српска научна заједница доприноси ЦЕРН-у већ дуги низ година. Желим добродошлицу нашој 23. чланици и радујем се јачању наше сарадње“, рекла је др Фабиола Ђаноти, генерална директорка ЦЕРН-а након одлуке Савета ЦЕРН-а.

ЦЕРН је међународна организација која окупља најразвијеније европске државе са „мисијом да истражи од чега је састављен Универзум и како он функционише“. Више десетина хиљада физичара из целог света ради на ЦЕРН експериментима, а уз њих и огроман број инжењера, техничког особља, представника привреде и економије. У ЦЕРН-у је изграђен најмоћнији акцелератор данашњице, Велики сударач хадрона (LHC) на коме је 2012. откривен Хигсов бозон (на фотографији).

Званична церемонија пријема Србије планирана је за почетак 2019. године.